Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Vitkålshuvuden.
Vitkålshuvuden.
Vitkål
Kategorier:
Recept med vitkål:
Visa alla (7)
På andra språk:
Språk Namn
Engelska Cabbage
Danska Have-Kål
Vitkål
Ämne Mängd
Vitamin A 0,1250,125 % av RDI
1 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,121428571380,121 % av RDI
0,17 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 61,333331861,333 % av RDI
46 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 0,333333333330,333 % av RDI
0,03 mg
Folat 6,086,08 % av RDI
19 µg
Fosfor 4,0000000084 % av RDI
24 mg
Jod 0,6666666670,667 % av RDI
1 µg
Järn 2,142857142932,143 % av RDI
0,21 mg
Kalcium 5,1255,125 % av RDI
41 mg
Kalium 7,27272727,273 % av RDI
240 mg
Magnesium 3,4920634873,492 % av RDI
11 mg
Niacin 1,8751,875 % av RDI
0,3 mg
Riboflavin 00 % av RDI
0 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 4,166666666654,167 % av RDI
0,05 mg
Zink 1,51,5 % av RDI
0,12 mg
Vitkål kokt
Ämne Mängd
Vitamin A 0,1250,125 % av RDI
1 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,085714285680,0857 % av RDI
0,12 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 33,333332533,333 % av RDI
25 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 0,444444444440,444 % av RDI
0,04 mg
Folat 5,125,12 % av RDI
16 µg
Fosfor 5,000000015 % av RDI
30 mg
Jod 20,66666667720,667 % av RDI
31 µg
Järn 2,653061224582,653 % av RDI
0,26 mg
Kalcium 6,3756,375 % av RDI
51 mg
Kalium 7,424242357,424 % av RDI
245 mg
Magnesium 4,4444444384,444 % av RDI
14 mg
Niacin 2,52,5 % av RDI
0,4 mg
Riboflavin 00 % av RDI
0 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 3,333333333323,333 % av RDI
0,04 mg
Zink 1,8751,875 % av RDI
0,15 mg
Kål : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Cabbages and other brassicas, 2009.svg

Land Mängd
Kina 310 913
USA 190 399
Nederländerna 175 517
Polen 120 038
Mexiko 72 194
Italien 65 556
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Cabbages and other brassicas, 2009.svg

Land Mängd Värde
Tyskland 21 107 49 408 964 kr
4 642 583 euro
Spanien 2 579 29 574 980 kr
2 778 935 euro
Nederländerna 1 871 17 806 204 kr
1 673 113 euro
Ungern 1 073 8 355 984 kr
785 148 euro
Italien 414 5 333 444 kr
501 143 euro
Portugal 172 2 823 588 kr
265 311 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Sverige 6 934 29 720 368 kr
2 792 596 euro
Danmark 4 297 11 256 092 kr
1 057 649 euro
Nederländerna 1 283 9 251 268 kr
869 271 euro
Spanien 482 4 231 556 kr
397 607 euro
Italien 168 2 571 072 kr
241 584 euro
Belgien 30 321 384 kr
30 198 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Största producentländer

Production, Cabbages and other brassicas, 2009.svg

Land Mängd
Kina 30 215 327
Indien 6 869 600
Ryssland 3 312 090
Sydkorea 3 100 000
Ukraina 1 509 300
Polen 1 337 350
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Vitkål är en kålsort som kan lagras upp till sex månader, och därför går att hitta lokalt odlad större delen av året.

Vitkålen är nära släkt med rödkål och spetskål, som alla är varianter av samma art.

Miljöpåverkan

Vitkålen går att odla långt upp i Norden, och kan sparas långt in på våren. Det är därför enkelt att hitta relativt närproducerad vitkål. Vid storskalig odling används dock mycket bekämpningsmedel, eftersom den lätt utsätts för insektsangrepp.

Näringsvärde

All kål är vitamin- och mineralrik. Vitkålen innehåller mycket C-vitamin.

Hållbarhet

Klarar sig sex månader vid 0 grader och ett par, tre veckor i rumstemperatur.

Länkar


Majas klimatpyramider

Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen